“El Llibertí”, un joc de seduccions

Laura Roig.- El Teatre Poliorama es trasllada a la França de la Il·lustració. Les actrius llueixen siluetes sota faldilles colossals i acolorides. Els actors, un posat rectilini sota casaques fins els genolls. El segle de les llums penetra els decorats de l’escenari. I es comença a gaudir un vodevil de guerra de sexes i de jocs de seduccions que provoquen la reflexió, el riure i el somriure, a platea. El director Joan Lluís Bozzo fa realitat el text comèdic d’Éric-Emmanuel Schmitt, que provoca un viatge al segle XVIII durant més d’una hora, amb la presència també de conceptes contemporanis.

El fil constant de l’obra és l’objectiu del filòsof Denis Diderot (Abel Folk): redactar l’article pel terme “moral” per l’Enciclopèdia el més ràpid possible, el qual li encarrega un missatger (Jan Forrellat). Aquest és el succés que pretén aconseguir al llarg de l’obra que manté el públic especulant per saber si l’aconseguirà o no. Quatre dones. Surten i entren de l’escenari constantment. Amb seducció i intel·ligència. I els hi fan trencar els seus esquemes i nocions. El temps el consumeix. I els perfils femenins, encara el fan dubtar, manipular i alterar més les seves idees sobre el terme que ha de publicar.

e
Àngels Gonyalons: “Vull fer riure amb un treball honest i exigent”./ Font: Teatre Poliorama

Hi ha espai per la comèdia. També pel raonament. Per l’especulació. I sobretot per la dona i per la intel·ligència. La pintora Madame Therbouche (Àngels Gonyalons), l’esposa del filòsof (Annabel Totusaus), Angélique Diderot (Clara Moraleda) i la filla del propietari de la casa on viuen (Elena Tarrats), persuadeixen i juguen amb les contradiccions del protagonista per satisfer els seus desitjos, fent-lo sortir de les seves caselles. Presenten un constant joc de seducció, manipulant el filòsof, des del tractament de temes com la virginitat, la maternitat, el matrimoni, el sexe i la religió. I ell, davant els afers, es troba captivat entre la raó i del desig, cosa que li provoca la bogeria de no saber, en moltes ocasions, com actuar.

phpThumb_generated_thumbnail
Jan Forrellat, Àngels Gonyalons, Clara Moraleda, Abel Folk, Annabel Totusaus i Elena Tarrats./ Font: Teatre Poliorama

La filosofia és l’argument buit del filòsof Denis Diderot. La seva fidelitat, el que fa patir a la seva dona. La maternitat, el desig de la filla del filòsof. La pintura, l’excusa perfecte de Madame Therbouche per seduir. L’Article per l’Enciclopèdia, l’obsessió del missatger. I la ingenuïtat, l’adjectiu perfecte de la jove d’Holbach. Un vodevil que farà conèixer aquests personatges liberals i divertits, i que provocarà la reflexió i el somriure de l’espectador.

“Som sis, i tots hem anat a la una, amb molt de respecte per la feina”

Elena Tarrats interpreta a la filla del propietari del pavelló de caça on succeeix l’obra. Representa una jove de vint anys, molt decidida i amb les idees molt clares. El seu personatge és una de les quatre dones que ajuda a explicar i demostrar com de fàcil és “engalipar” a Diderot.

elena-tarrats-5
Elena Tarrats: “Ha sigut una creació molt feliç”./ Font: Laura Ramón

La companyia que han format, tal i com explica, ha sigut molt agradable. Varen tenir menys temps de l’habitual per assajar la funció, i tot i així ella assegura que “aquest fet ha ajudat a cohesionar el grup” ja que tothom ha fet la feina amb molt d’afany.

Tal i com expressa l’actriu, “en aquesta obra, elles sí que tenen l’espai d’expressar les seves voluntats i desitjos, i de poder liderar les converses”. Elles, són les que porten el fil conductor dels col·loquis i les qui aconsegueixen el que volen a través de l’engany i la persuasió.

En acabar la funció, es dóna una sensació d’haver visualitzat més que una comèdia. Més que una pugna entre gèneres. Més que una meditació sobre ètica. Cada espectador en deu treure les seves pròpies conclusions sobre els temes tractats. Però, amb certesa, tots marxen amb un bon sabor de boca i amb un somriure davant l’ambient màgic que es crea al teatre.

57763c7a-c78b-4e8a-941b-08eac46a2e24
“El Llibertí”, fins el dia 15 d’abril al Teatre Poliorama./ Laura Roig

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s